Jedzenie na medal

Smakowanie nowych rzeczy, wymyślnych potraw i pojedynczych składników równa się ogromnej przyjemności i rozleniwieniu zmysłów. Dlatego szukamy nowych smaków lub wracamy do tych starych. Jednym z najpopularniejszych ,szybkich dań jest pizza. Przyrządzana  w domu i zamawiana w lokalach (jak pizzeria). Co zrobić, by pogrążyć się w tej przyjemności?

Tworzenie arcydzieła

Upieczenie własnej pizzy jest rzeczą prostą i nie zajmującą wiele czasu. Zaczynamy od stworzenia idealnego ciasta- drożdże, mąka, masło, mleko, jajka. Wszystko ze sobą mieszamy, zagniatamy i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce ,by ciasto urosło. Trzeba pamiętać ,by składniki , których używamy były świeże, a jaja wyparzone- inaczej ciasto nie będzie chciało urosnąć lub będzie zbyt kleiste. Gdy ciasto rośnie możemy zająć się dodatkami. Pizza bez nich nie byłaby pizzą. Zaczynamy od stworzenia idealnego sosu pomidorowego- kroimy pomidory na kawałeczki, wrzucamy do miksera i miksujemy. Gdy przyjmują formę płynną dosypujemy przyprawy (majeranku, oregano i bazylii) i znów miksujemy. Chwilę później mamy gotowy sos!

Dodatki i innepizza nocna szczecin opinie,

Kolejnym krokiem jest przygotowanie dodatków. Najpopularniejsze,to warzywa: pieczarki, pomidory czy papryka oraz mięso: salami czy szynki. Ale nic nie stoi na przeszkodzie ,by dodać tam wszystko co lubimy- serki pleśniowe, kurczaka, oliwki, ananas , krewetki. To nasza pizza, więc możemy nadać jej wygląd i smak jaki odpowiada wyłącznie nam samym. W końcu ,to my będziemy ją jeść. Gdy ciasto jest już gotowe rozwałkowujemy je na blaszce (może być kształt kwadratu czy koła) i smarujemy obficie sosem pomidorowym. następnie obrzucamy ulubionymi składnikami oraz serem i pizza może trafić do pieca! Trzymamy ją około 20 minut aż się zarumieni. Po tym czasie pizza jest gotowa!

Próbując przysmaku

Pizza domowa, przygotowana własnoręcznie smakuje lepiej. Dlaczego? Bo w pamięci mamy trud i wysiłek jaki włożyliśmy w jej stworzenie. Pizza robiona w domu może angażować innych domowników, być niezłą frajdą dla dzieciaków, które mogą brać udział w całym procesie tworzenia, brudzić się mąką i pomagać. Mogą sami ją ozdobić i posypać serem. Pizza stworzona w ten sposób zyska nowy wymiar. Wymiar miłości i szczęścia. Jeśli jesteśmy leniuszkami i nie mamy ochoty na własnoręczne lepienie i krojenie zawsze możemy się posiłkować lokalami w pobliżu. Pizzeria oferująca dowóz na życzenie. Taka pizza nie jest już „naszą”, ale jeśli mamy na nią ochotę, nie powinniśmy się powstrzymywać. Każda pizza jest dobra!