Jaki jest twój ulubiony przepis?

Pizza, jako jedno z najpopularniejszych dań na świecie doczekała się wielu swoich odmian. Marinara, neapolitańska, hawajska, można by tak długo wyliczać. Pizza jest popularnym daniem na spotkania z przyjaciółmi, jednak jak zaskoczyć swoich gości czymś oryginalnym, czego na pewno jeszcze nie jedli i zyskać sobie tym samym miano najbardziej kreatywnego gospodarza towarzyskich spotkań, nie ryzykując tym, że większość gości będzie chciała potajemnie wyrzucić przygotowany przez nas posiłek przez okno, kiedy tylko się odwrócimy?

Sprawa jest bardzo prosta, wystarczy przygotować pizzę na nietypowym spodzie. Jakim? Makaronowym, w końcu nie ma na świecie osoby, która nie lubiłaby jednego z najpopularniejszych składników na świecie, prawda? Wybór makaronu zależy od inwencji twórczej gotującego, podobnie jak dobór składników, które się na niej znajdą. Makaron należy przygotować wedle zaleceń znajdujących się na jego opakowaniu. To, czy będzie to makaron razowy czy zwykły, z mąki pszennej, podlega decyzji kucharza, w zależności od tego czy dba o linię, czy jest zwolennikiem najpopularniejszego, choć niekoniecznie najzdrowszego z makaronów. Do świeżo ugotowanego makaronu, którego nie wolno przelać po przygotowaniu zimną wodą, bo inaczej straci lepkość, i ułożonego na dnie naczynia żaroodpornego, należy szybko dodać jedno jajko i dokładnie wymieszać. Jajko utworzy zwartą strukturę i pizza po przygotowaniu nie będzie nam się rozpadać.

ciasto-na-pizzePo przygotowaniu spodu należy posmarować go sosem, najlepiej również własnej roboty, zwłaszcza, jeśli hołdujemy zdrowej żywności. Po tej czynności pozostaje nam posypać całość serem i ułożyć wybrane dodatki, których wybór jest naprawdę szeroki, od warzyw pokroju cebuli i papryki przez szynkę, do tłustej kiełbasy i ryb czy wszelkiego rodzaju owoców morza. Przygotowaną, choć jeszcze nie gotową pizzę, pieczemy przez około dwadzieścia minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeśli nie mamy zaufania do naszego piekarnika, warto co jakiś czas sprawdzić, czy nasza pizza jest odpowiednio upieczona. Gotowe danie najlepiej smakuje podane na ciepło, podane z ciekawymi sosami i dipami, których można używać wedle uznania. Możecie być pewni, że po Waszym poczęstunku znajomi i rodzina będą zachwyceni Waszą pomysłowością, w końcu takiego dania w swojej ofercie nie ma żadna pizzeria. Taka pizza to również dobry sposób na zaimponowanie ukochanej osobie podczas romantycznej kolacji. Wielkich umiejętności do jej przygotowania nie potrzeba, a efekty mogą być bardzo spektakularne.